HANDIGE TIPS

PANORAMAFOTO'S MAKEN

Een fotoboek is het mooist als er qua opmaak door het hele boek 1 lijn wordt aangehouden, maar qua foto’s enige afwisseling is.

Een leuke afwisseling op de vele ‘normale’ foto’s is de panoramafoto. Een panoramafoto wordt vaak gemaakt van een indrukwekkend landschap of om een goed beeld te geven van een omgeving.

Maar hoe maak je nou een panoramafoto? Je leest het hier, inclusief een aantal handige en creatieve tips!

INSTELLINGEN

HOE MAAK JE EEN PANORAMAFOTO?

Met je digitale camera kun je meerdere foto’s maken die elkaar overlappen, deze kun je naderhand met bewerkingssoftware tot één beeld samenvoegen. De geavanceerdere camera heeft vaak ook een panoramastand die de foto’s al voor je samenvoegt. 

Tegenwoordig bieden ook de meeste telefoons de mogelijkheid om direct vanuit de camera van je telefoon een panoramafoto te maken. In de panoramastand maakt de camera continu foto’s en plakt deze automatisch al aan elkaar.

Omdat je camera al het moeilijke werk voor jou doet zou iedereen een panoramafoto moeten kunnen maken (indien je over een telefoon met camera met panoramastand beschikt).

INSTELLEN VAN JE TELEFOONCAMERA

Een panorama foto maken met je iphone is erg simpel. Er zit op de iphone namelijk een speciale panoramastand. Als je naar de camera gaat, kan je kiezen uit verschillende functies. Zo kan je een foto maken, een video maken en één van de opties is ‘pano’ of ‘panorama’ (afhankelijk van welk model iPhone).

Hetzelfde geldt voor het maken van een panoramafoto met je Android telefoon. Als je naar je camera gaat kan je deze op de stand Panorama zetten. In sommige gevallen moet je hiervoor naar het tandwieltje gaan, en in sommige gevallen kan je op je scherm naar links of naar rechts swipen om tussen de verschillende functies te schakelen.

Zodra je je telefoon op de panoramastand hebt gezet kan het maken van een panoramafoto beginnen.

HANDIGE TIPS

TIPS BIJ HET MAKEN VAN EEN PANORAMAFOTO

1. NEEM JE PANOAMAFOTO IN DE PORTRETSTAND

Hierdoor wordt de foto hoger en neem je meer van de lucht en voorgrond mee dan wanneer je je telefoon dwars houdt. (zie de voorbeelden hieronder)
 
Bij het maken van een panoramafoto met je telefoon heb je de telefoon vaak al in de staande positie vast, maar deze tip geldt ook zeker voor het maken van panoramafoto’s met je digitale (spiegelreflex) camera.
Panorama tropisch strand en tropische platen in Seychellen
Panoramafoto in portretstand (staand)
Panorama met tropisch strand en tropische planten
Panoramafoto in landscape stand (liggend)

2. ZOEK EEN MOOIE LOCATIE

Het belangrijkste bij het maken van een panoramafoto is dat je een mooie locatie vindt waar over de gehele breedte van de foto interessante elementen zijn, waarbij de voornaamste aandacht uitgaat naar het midden van de foto. Bedenk ook tot hoever je de foto wilt door laten lopen. Je kunt een heel rondje draaien maar als er achter je weinig interessants is of allemaal andere toeristen staan dan heeft dat natuurlijk geen zin.

3. NEEM EEN STABIELE HOUDING AAN

Ga met je benen wat uit elkaar staan zodat je stevig staat. Als je je armen tegen de zijkanten van je lichaam houdt heb je nog een iets stabielere houding voor je telefoon.

4. EEN RECHTE HORIZON

Een erg belangrijke tip. Zorg dat je de horizon in je foto recht houdt. Als je de telefoon tijdens het draaien te veel op en neer beweegt/kantelt zie je dat de telefoon soms delen van de onderkant mist (of zwart zijn) en soms delen van de bovenkant. Je camera geeft hiervoor wel een richtlijn aan. 
Daarnaast is het gewoon erg storend in een foto als de horizon geen rechte lijn is. Vaak zie je dit pas achteraf nadat je de (panorama)foto gemaakt hebt en ben je er niet van bewust op het moment dat je de (panorama)foto aan het maken bent.

5. TWEE KEER DEZELFDE PERSOON IN 1 PANORAMAFOTO

Soms geeft het een erg grappig effect als 2x dezelfde persoon op 1 foto staat, bijvoorbeeld zowel links als rechts op de foto.
Begin met het maken van de panoramafoto. Zodra je voorbij de persoon bent gedraaid pauzeer jij even met het maken van de panoramafoto. Je staat gewoon stil en wacht even. Op dit moment stapt de persoon achter jou langs de andere kant de foto in. Vanaf dan ga je weer verder met het maken van de panoramafoto en draai je opnieuw voorbij de persoon. Hij/zij staat nu zowel links als rechts op de foto!

Bekijk hier een uitgebreidere uitleg.

6. VAN DE ZON AF, OF NAAR DE ZON TOE DRAAIEN

Houdt op een zonnige dag rekening met waar de zon staat en waar je je panoramafoto begint (of je van de zon af draait, of naar de zon toe draait). Als je begint bij de zon zal de camera veel licht meten, hoe verder je van de zon weg draait hoe donkerder de foto zal worden. Veel delen zullen zelfs te donker (onderbelicht) zijn.
Als je eindigt met de zon en dus naar de zon toe draait, dan zal de camera minder licht meten en hoe dichter je bij de zon komt de foto juist te licht worden (overbelicht).

Maak daarom altijd een panoramafoto van zowel links naar rechts, als van rechts naar links. Je kunt op die manier altijd achteraf kijken welke foto het mooist is geworden.
Panoramafoto met groene bomen en goed belichte schapenwolken
Panoramafoto naar de zon toe (van links naar rechts (waar de zon zich bevindt))
Panorama foto met bomen en slecht belichtte lucht
Panoramafoto van de zon af (van rechts (waar de zon zich bevindt) naar links)
BEKIJK HIER ALLE VOORBEELDFOTOBOEKEN
Scroll naar boven