HANDIGE TIPS
PANORAMAFOTO'S MAKEN
Een fotoboek is het mooist als er qua opmaak door het hele boek 1 lijn wordt aangehouden, maar qua foto’s enige afwisseling is.
Een leuke afwisseling op de vele ‘normale’ foto’s is de panoramafoto. Een panoramafoto wordt vaak gemaakt van een indrukwekkend landschap of om een goed beeld te geven van een omgeving.
Maar hoe maak je nou een panoramafoto? Je leest het hier, inclusief een aantal handige en creatieve tips!
INSTELLINGEN
HOE MAAK JE EEN PANORAMAFOTO?
Met je digitale camera kun je meerdere foto’s maken die elkaar overlappen, deze kun je naderhand met bewerkingssoftware tot één beeld samenvoegen. De geavanceerdere camera heeft vaak ook een panoramastand die de foto’s al voor je samenvoegt.
Tegenwoordig bieden ook de meeste telefoons de mogelijkheid om direct vanuit de camera van je telefoon een panoramafoto te maken. In de panoramastand maakt de camera continu foto’s en plakt deze automatisch al aan elkaar.
Omdat je camera al het moeilijke werk voor jou doet zou iedereen een panoramafoto moeten kunnen maken (indien je over een telefoon met camera met panoramastand beschikt).
INSTELLEN VAN JE TELEFOONCAMERA
Een panorama foto maken met je iphone is erg simpel. Er zit op de iphone namelijk een speciale panoramastand. Als je naar de camera gaat, kan je kiezen uit verschillende functies. Zo kan je een foto maken, een video maken en één van de opties is ‘pano’ of ‘panorama’ (afhankelijk van welk model iPhone).
Hetzelfde geldt voor het maken van een panoramafoto met je Android telefoon. Als je naar je camera gaat kan je deze op de stand Panorama zetten. In sommige gevallen moet je hiervoor naar het tandwieltje gaan, en in sommige gevallen kan je op je scherm naar links of naar rechts swipen om tussen de verschillende functies te schakelen.
Zodra je je telefoon op de panoramastand hebt gezet kan het maken van een panoramafoto beginnen.
HANDIGE TIPS
TIPS BIJ HET MAKEN VAN EEN PANORAMAFOTO
1. NEEM JE PANOAMAFOTO IN DE PORTRETSTAND
2. ZOEK EEN MOOIE LOCATIE
3. NEEM EEN STABIELE HOUDING AAN
4. EEN RECHTE HORIZON
Daarnaast is het gewoon erg storend in een foto als de horizon geen rechte lijn is. Vaak zie je dit pas achteraf nadat je de (panorama)foto gemaakt hebt en ben je er niet van bewust op het moment dat je de (panorama)foto aan het maken bent.
5. TWEE KEER DEZELFDE PERSOON IN 1 PANORAMAFOTO
Begin met het maken van de panoramafoto. Zodra je voorbij de persoon bent gedraaid pauzeer jij even met het maken van de panoramafoto. Je staat gewoon stil en wacht even. Op dit moment stapt de persoon achter jou langs de andere kant de foto in. Vanaf dan ga je weer verder met het maken van de panoramafoto en draai je opnieuw voorbij de persoon. Hij/zij staat nu zowel links als rechts op de foto!
Bekijk hier een uitgebreidere uitleg.
6. VAN DE ZON AF, OF NAAR DE ZON TOE DRAAIEN
Als je eindigt met de zon en dus naar de zon toe draait, dan zal de camera minder licht meten en hoe dichter je bij de zon komt de foto juist te licht worden (overbelicht).
Maak daarom altijd een panoramafoto van zowel links naar rechts, als van rechts naar links. Je kunt op die manier altijd achteraf kijken welke foto het mooist is geworden.