LAAT EEN LUXE EN STIJLVOL FOTOBOEK MAKEN

KEUZEHULP BIJ HET SAMENSTELLEN VAN JE FOTOBOEK

Bij het samenstellen en bestellen van jouw luxe fotoboek kun je kiezen uit allerlei verschillende formaten, ontwerpstijlen, omslagen en extra opties.

Weet je door de vele keuze niet meer wat je moet kiezen of twijfel je wat het beste bij jouw wensen past, lees dan hieronder een aantal tips.

Lees het hele artikel of ga gelijk naar het onderwerp waar jij vragen over hebt.

Welk formaat kan ik het beste kiezen?
Welke ontwerpstijl kies ik?
Welke binding kan ik het beste kiezen?
Hoe krijg ik een mooie scheiding tussen verschillende bestemmingen die ik tijdens 1 reis bezocht heb?
Welke omslag kan ik het beste kiezen?
Hoeveel foto’s passen er in een fotoboek?

LIGGEND, STAAND OF VIERKANT?

WELK FORMAAT KAN IK HET BESTE KIEZEN?

Het formaat wat je het beste kunt kiezen hangt af van je budget en het soort foto’s dat je hebt gemaakt.

Het meest populaire formaat is de Vierkant XL. In dit formaat komen zowel liggende als staande, als vierkante foto’s goed tot hun recht. Door het grote formaat worden de paginavullende foto’s echt groot afgedrukt, en zijn ook de foto’s die iets kleiner in het fotoboek komen nog steeds groot en goed zichtbaar.

Het Liggend L formaat is ook een erg populair formaat omdat in een liggend fotoboek vooral liggende foto’s goed tot hun recht komen, en de meeste mensen hun foto’s voornamelijk in de liggende stand fotograferen. Vooral bij reisfoto’s waarbij landschappen gefotografeerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondreis door Amerika waarbij je allemaal foto’s hebt gemaakt van de prachtige natuur in de Nationale Parken, of de safari die je in Afrika hebt gemaakt.

Een staand formaat is minder populair en voornamelijk geschikt als je veel foto’s in de portretstand hebt gemaakt. Vaak is dit zo als je portretfoto’s hebt gemaakt. Een nadeel van dit formaat vind ik dat het minder makkelijk open blijft liggen. Als je het boek open doet klapt het vanzelf weer dicht. Dit komt doordat het boek over de langste zijde is ingebonden.

Ik zal dus eigenlijk altijd adviseren om voor een vierkant of liggend fotoboek te gaan.

Overzicht met alle vlakliggende fotoboekformaten

WELKE STIJL PAST BIJ JOU?

WELKE ONTWERPSTIJL KIES IK?

Bij ontwerpstijl Modern worden de fotoboeken op een strakke manier opgemaakt. Bij deze stijl kunnen er ook statistieken in je fotoboek verwerkt worden. Daarnaast zal de eventuele tekst/reisverslag op een chique manier in het boek geplaatst worden waardoor je fotoboek eruit zal zien alsof je deze in een boekenwinkel gekocht hebt.

Bij ontwerpstijl Modern zal de achtergrond een minder prominente rol spelen en wordt optimaal gebruik gemaakt van alle beschikbare ruimte waardoor de foto’s over het algemeen wat groter in het boek geplaatst worden dan bij ontwerpstijl Uniek.
Je kunt kiezen tussen witte, zwarte of gekleurde achtergronden. Waarbij witte en zwarte achtergronden zorgen voor een rustig en chique geheel en de focus naar de foto’s zelf wordt gebracht. 
Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Modern

Fotoboek in ontwerpstijl modern met foto's van leeuw, cheea, olifanten, giraffen, zebra's, gnoes en safarivoertuig met zonsopkomst in Zuid-Afrika

Bij ontwerpstijl Square wordt het fotoboek op een chique manier opgemaakt met foto’s in blokken en kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld allerlei statistieken van je reis toe te laten voegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld GPS-coördinaten, naam van locatie, afgelegde (loop)route, datum, hoogte en weersomstandigheden.

Net als bij de ontwerpstijl Modern worden bij ontwerpstijl Square de foto’s over de pagina verdeeld waarbij de achtergrond geen groot gedeelte van de pagina in beslag neemt. De foto’s zelf spelen dus de belangrijkste rol.
Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Square

fotoboek in ontwerpstijl Square met foto's van leeuwen, olifanten, zebra's en cheeta zonder tekst

Bij ontwerpstijl Uniek wordt het fotoboek opgemaakt op een speelse manier; met kaders, frames, stempels op de achtergrond, en foto’s die schuin in het boek geplaatst worden. Bij deze ontwerpstijl neemt de achtergrond een groter gedeelte in van de pagina waardoor de foto’s relatief wat kleiner worden weergeven dan bij de ontwerpstijlen Modern en Square. Ontwerpstijl Uniek vind je nergens anders dus je hebt echt iets unieks!

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Uniek

Fotoboek in ontwerpstijl uniek met foto's van olifanten, giraffengroep, zebra's cheeta en leeuw en tekst in Zuid-Afrika

Wil je graag alle foto’s groot in het fotoboek verwerkt hebben, kies dan voor basic ontwerpstijl. De ontwerpmogelijkheden zijn wat beperkter, zo kan er geen reisverslag in gewerkt worden. Daarentegen worden wel alle foto’s extra groot (in de meeste gevallen zelfs paginavullend) weergegeven. Wat er onder andere voor zorgt dat je al gauw een lekker dik boek krijgt tegen een voordelig tarief.

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Basic

Fotoboek met foto's van moeder en baby olifant, giraf en een leeuw op de savanne

Wil je echt iets unieks en een eyecatcher om zelf doorheen te bladeren maar zeker ook om te laten zien, kies dan voor ontwerpstijl Magazine. De ontwerpstijl is alleen geschikt als je een groot reisverslag hebt dat in het fotoboek verwerkt dient te worden.

Bijpassend kun je het fotoboek op laten maken met een echte inhoudsopgave en een omslag in tijdschriftstijl.

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Magazine

Voorbeeld fotoboek in ontwerpstijl magazine met foto's van giraffen, cheeta, leeuw, zebra's en safarivoertuig

WELKE STIJL PAST BIJ JOUW REIS

WELKE ONTWERPSTIJL KIES IK?

Bij de moderne ontwerpstijl worden de fotoboeken op een strakke manier opgemaakt. Bij deze stijl kunnen er ook statistieken in je fotoboek verwerkt worden. Daarnaast zal de eventuele tekst/reisverslag op een chique manier in het boek geplaatst worden waardoor je fotoboek eruit zal zien alsof je deze in een boekenwinkel gekocht hebt.

Bij de moderne stijl zal de achtergrond een minder prominente rol spelen en wordt optimaal gebruik gemaakt van alle beschikbare ruimte waardoor de foto’s over het algemeen wat groter in het boek geplaatst worden.
Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Modern

Fotoboek in ontwerpstijl modern met foto's van leeuw, cheea, olifanten, giraffen, zebra's, gnoes en safarivoertuig met zonsopkomst in Zuid-Afrika

Bij de ontwerpstijl Square wordt het fotoboek op een chique manier opgemaakt met foto’s in blokken en kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld allerlei statistieken van je reis toe te voegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld GPS-coordinaten, naam van locatie, afgelegde (loop)route, datum, hoogte en weersomstandigheden.

Net als bij de ontwerpstijl modern worden de foto’s over de pagina verdeeld waarbij de achtergrond geen groot gedeelte van de pagina in beslag neemt. De foto’s zelf spelen dus de belangrijkste rol.
Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Square

fotoboek in ontwerpstijl Square met foto's van leeuwen, olifanten, zebra's en cheeta zonder tekst

Bij de unieke ontwerpstijl wordt het fotoboek opgemaakt op een speelse manier; met kaders, frames, stempels op de achtergrond, en foto’s die schuin in het boek geplaatst worden. Bij deze stijl neemt de achtergrond een groter gedeelte in van de pagina waardoor de foto’s relatief wat kleiner worden weergeven dan bij de moderne stijl. De unieke ontwerpstijl vind je nergens anders dus je hebt wel echt iets unieks.

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Uniek

Fotoboek in ontwerpstijl uniek met foto's van olifanten, giraffengroep, zebra's cheeta en leeuw en tekst in Zuid-Afrika

Heb je iets minder budget of wil je alle foto’s groot in het fotoboek verwerkt hebben, kies dan voor basic ontwerpstijl. De ontwerpmogelijkheden zijn wat beperkter, zo kan er geen reisverslag in gewerkt worden en is het alleen mogelijk voor een witte of zwarte achtergrond te kiezen. Daarentegen worden wel alle foto’s extra groot (in de meeste gevallen zelfs paginavullend) weergegeven. Wat er onder andere voor zorgt dat je al gauw een lekker dik boek krijgt tegen een voordelig tarief.

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Basic

Fotoboek met foto's van moeder en baby olifant, giraf en een leeuw op de savanne

Wil je echt iets unieks en een eyecatcher om zelf doorheen te bladeren maar zeker ook om te laten zien, kies dan voor de Magazine ontwerpstijl. De ontwerpstijl is alleen geschikt als je een groot reisverslag hebt dat in het fotoboek verwerkt dient te worden.

Bekijk hier voorbeelden van de ontwerpstijl Magazine

Voorbeeld fotoboek in ontwerpstijl magazine met foto's van giraffen, cheeta, leeuw, zebra's en safarivoertuig

VLAKLIGGEND OF STANDAARD?

FOTOBOEK MET VLAKLIGGENDE BINDING

Bij fotoboeken met een vlakliggende binding zijn de pagina’s helemaal vlak als het boek open ligt. Er valt niets weg van de foto in de binding. Fotoboeken met vlakliggende binding worden standaard geleverd met 360 grams dik fotopapier wat zorgt voor een luxe uitstraling.

Voorbeeld vlakliggende binding

FOTOBOEK MET STANDAARD BINDING

Fotoboeken met een standaard binding hebben een binding zoals je van een normaal boek gewend bent. Als je het fotoboek open legt zijn de twee tegenover elkaar liggende pagina’s niet helemaal vlak maar staan ze een beetje bol. Fotoboeken met een standaard binding worden geleverd met 200 grams dik papier.

Voorbeeld standaard binding

BINDING KIEZEN OP BASIS VAN HET AANTAL FOTO'S

Het aantal foto’s dat in het fotoboek verwerkt moeten worden kan een rol spelen bij de keuze of je het beste voor een vlakliggende of standaard binding kunt gaan.
In een vlakliggend fotoboek kunnen namelijk minder foto’s opgenomen worden dan in een fotoboek met standaard binding. Een vlakliggend fotoboek heeft, afhankelijk van het formaat maximaal 106 of 130 pagina’s. Een fotoboek met standaard binding kan tot 400 pagina’s uitgebreid worden. Heb je dus veel foto’s en zou je alles graag in 1 boek verwerkt willen hebben dan kan je het beste kiezen voor een fotoboek met standaard binding. In dit artikel lees je meer over het aantal foto’s dat in 1 boek past.

Verder zijn er ook een aantal extra opties die afhankelijk zijn van het soort fotoboek. Zo kan er op de omslag alleen voor goud/zilver/foliedruk gekozen worden als je voor een vlakliggend fotoboek kiest. Dit is niet mogelijk bij een fotoboek met standaard binding.

Als je kiest voor ontwerpstijl Uniek, Square of Basic, dan heeft een vlakliggende binding weinig toegevoegde waarde. Natuurlijk is het mooi om een fotoboek met echt fotopapier en een vlakliggende binding te hebben, maar bij de ontwerpstijlen Uniek, Square en Basic worden foto’s nooit (met uitzondering van panoramafoto’s) over de binding heen opgemaakt. Een foto wordt dus altijd maar óf op de linker- óf de rechterpagina geplaatst en niet vergroot tot over 2 pagina’s. Er zal dus nooit iets wegvallen in de binding van het fotoboek.

Als je kiest voor ontwerpstijl Modern of Magazine worden foto’s soms wel over de binding heen opgemaakt. Dus dan wordt een foto bijvoorbeeld op de linkerpagina geplaatst, maar loopt deze nog (gedeeltelijk) door op de rechterpagina. In dat geval heeft een vlakliggende binding wel toegevoegde waarde, de gehele foto wordt dan weergegeven en er valt daardoor niets weg van de foto. Ondanks dat een vlakliggende binding wel mooi is bij deze stijl is het zeker niet een vereiste, ik zorg er namelijk altijd voor dat er geen belangrijke dingen (gezichten en hoofdonderwerpen) wegvallen in de binding. Dus ook bij deze stijl kun je zeker gewoon voor een standaard binding kiezen.

LAAT JE MOOISTE HERINNERINGEN VASTLEGGEN

HOE KAN IK EEN MOOIE SCHEIDING TUSSEN MIJN BESTEMMINGEN TOEVOEGEN

MET EEN LANDENOVERZICHT

Heb je in 1 reis meerdere landen bezocht, dan kun je ervoor kiezen om de foto’s van elk land in een apart boek te laten verwerken, maar het is natuurlijk gewoon mooier als alle foto’s van 1 reis in 1 boek zitten. Om toch een mooie en duidelijke scheiding tussen de verschillende landen aan te brengen kan je aan het begin van elk land een landenoverzicht laten plaatsen.

Op het landenoverzicht is ruimte om informatie over het land op te nemen of om zelf een introductie of samenvatting van je reis te schrijven. Leuk om je fotoboek of een nieuw deel van je reis mee te beginnen en je fotoboek is op deze manier gelijk voorzien van een overzichtelijke routekaart!

Naast de routekaart en tekst staan er allerlei statistieken op vermeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld datum, weersomstandigheden, afgelegde afstand (of afstand vergeleken met thuis), het hoogste punt, tijdsverschil, transportmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt, de highlight van je trip, etc.

mooi vormgegeven overzicht met landkaart en informatie over het land dat je bezocht hebt

MET EEN SUBTIELE HOOFDSTUKSCHEIDING

Wanneer je liever een subtielere scheiding wilt maken kun je ook kiezen voor een ‘hoofdstukscheiding’ zoals je hiernaast kunt zien. Er wordt dan alleen de naam van de bestemming weergegeven met daaronder de datums wanneer je in het land verbleef, én natuurlijk een grote foto van de prachtige bestemming.

Hoofdstukscheiding door foto met tekst van het land en datum waarop je het bezocht hebt

LIGGEND, STAAND OF VIERKANT?

HOE KAN IK EEN ONDERSCHEIDING TUSSEN MIJN BESTEMMINGEN TOEVOEGEN

MET EEN LANDENOVERZICHT

Heb je in 1 reis meerdere landen bezocht, dan kun je ervoor kiezen om de foto’s van elk land in een apart boek te laten verwerken. Maar naast het feit dat je dan een stuk duurder uit bent is het natuurlijk ook gewoon mooier als alle foto’s van 1 reis in 1 boek zitten. Om toch een scheiding tussen de verschillende landen aan te brengen kan je aan het begin van elk land een landenoverzicht laten plaatsen.

Op het landenoverzicht is ruimte om informatie over het land op te nemen of om zelf een introductie of samenvatting van je reis te schrijven. Leuk om je fotoboek of een nieuw deel van je reis mee te beginnen en je fotoboek is op deze manier gelijk voorzien van een overzichtelijke routekaart!

Naast de routekaart en tekst staan er allerlei statistieken op vermeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld datum, weersomstandigheden, afgelegde afstand (of afstand vergeleken met thuis), het hoogste punt, tijdsverschil, transportmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt, de highlight van je trip, etc.

mooi vormgegeven overzicht met landkaart en informatie over het land dat je bezocht hebt

MET EEN SUBTIELE HOOFDSTUKSCHEIDING

Wanneer je liever een subtielere onderscheid wilt maken kun je ook kiezen voor de optie ‘hoofdstukscheiding’ zoals je hiernaast kunt zien. Er wordt dan alleen de naam van de bestemming weergegeven met daaronder de datums vermeld wanneer je in het land verbleef.

Hoofdstukscheiding door foto met tekst van het land en datum waarop je het bezocht hebt

MIX EN MATCH

WELKE OMSLAG KAN IK HET BESTE KIEZEN?

Persoonlijk vind ik het altijd mooi als de omslag van het fotoboek goed bij de stijl van het binnenwerk past en er dus 1 lijn door het hele boek wordt aangehouden. Hieronder tref je een overzicht aan met welke omslagen het beste passen bij de verschillende ontwerpstijlen.

Het is uiteraard niet verplicht, en je mag gerust een omslag kiezen die volgens onderstaande tabel minder goed zou matchen bij de gekozen ontwerpstijl. Maar onderstaande kan je wel aanhouden als wat ik zou adviseren.

ONTWERPSTIJL MODERNONTWERPSTIJL SQUAREONTWERPSTIJL UNIEKONTWERPSTIJL BASICONTWERPSTIJL MAGAZINE
OMSLAG GLOBEX
OMSLAG FRAMEX
OMSLAG MODERNXXX
OMSLAG CONTOURXXXX
OMSLAG SAFARIXXXXX
OMSLAG MAGAZINEXXXX
OMSLAG HELLOXXXXX
OMSLAG QUATROXXX
OMSLAG SQUAREXXXX

(Swipe naar rechts en links om door de tabel te scrollen, of bekijk de volledige tabel op je desktop)

LAAT JE MOOISTE HERINNRINGEN VASTLEGGEN

HOEVEEL FOTO'S PASSEN ER IN EEN FOTOBOEK?

AFHANKELIJK VAN DE BINDING DIE JE KIEST

In vlakliggende fotoboeken kunnen minder foto’s verwerkt worden dan in fotoboeken met een standaard binding. Dit komt doordat er een maximum aantal pagina’s geldt voor de vlakliggende fotoboeken. Deze kunnen afhankelijk van het formaat uitgebreid worden tot maximaal 104 of 130 pagina’s.

Fotoboeken met een standaard binding kunnen uitgebreid worden tot zelfs 800(!) pagina’s. En hoe meer pagina’s hoe meer foto’s er in het boek kunnen worden opgenomen. Ik vind zelf echter dat de grens wel ligt bij 400 pagina’s. Als het fotoboek nóg dikker wordt dan is het niet fijn meer om door te bladeren en is het ook niet leuk meer om het boek aan anderen te laten zien. Wie gaat er nu even op z’n gemak door een dikke bijbel aan foto’s bladeren?

Mocht je echt meer dan 400 pagina’s nodig hebben dan adviseer ik altijd om de foto’s te verdelen over 2 boeken.

AFHANKELIJK VAN EEN EVENTUEEL REISVERSLAG

Zoals je zult begrijpen neemt tekst ook ruimte in in een fotoboek. Ruimte die anders gevuld zou worden met een foto. Dit betekent dat er gemiddeld dus minder foto’s op 1 spread passen en jouw totale aantal foto’s dus over meer pagina’s verdeeld zullen worden en het boek dus dikker zal worden.

AFHANKELIJK VAN DE GEKOZEN ONTWERPSTIJL

Bij de ontwerpstijlen Modern, Uniek en Square is er veel variatie tussen de verschillende layouts maar worden gemiddeld zo’n 6 à 7 foto’s op 1 spread (2 tegenover elkaar liggende pagina’s) geplaatst. Dit betekent dat er gemiddeld per pagina 3 tot 3,5 foto geplaatst wordt. De ene keer zal een foto paginavullend in het boek komen en de andere keer zullen er bijvoorbeeld 10 foto’s op 1 spread komen.

Bij de ontwerpstijl Basic kunnen geen reisverslag/tekst of eventuele statistieken verwerkt worden, maar worden wel alle foto’s extra groot (in de meeste gevallen zelfs paginavullend) weergegeven. Het gemiddeld per spread ligt bij deze stijl op 2,5 foto. 
Bij deze stijl kunnen er dus in totaal minder foto’s in het boek omdat je eerder het maximaal aantal pagina’s bereikt hebt.

FOTOBOEKEN GEMAAKT IN DE ONTWERPSTIJLEN: MODERN, SQUARE EN UNIEK

24 blz.70 blz.100 blz.130 blz.150 blz.200 blz.400 blz.
FOTOBOEKEN STANDAARD BINDING - zonder reisverslag75 foto's225 foto's325 foto's425 foto's480 foto's650 foto's1300 foto's
FOTOBOEKEN STANDAARD BINDING - met reisverslag65 foto's205 foto's300 foto's385 foto's450 foto's600 foto's1200 foto's
FOTOBOEKEN VLAKLIGGEND - zonder reisverslag75 foto's225 foto's325 foto's425 foto'sn.v.t.n.v.t.n.v.t.
FOTOBOEKEN VLAKLIGGEND - met reisverslag65 foto's205 foto's300 foto's385 foto'sn.v.t.n.v.t.n.v.t.

(Swipe naar rechts en links om door de tabel te scrollen, of bekijk de volledige tabel op je desktop)

FOTOBOEKEN GEMAAKT IN DE ONTWERPSTIJL: BASIC

alleen zonder reisverslag

24 blz.70 blz.100 blz.130 blz.150 blz.200 blz.400 blz.
FOTOBOEKEN STANDAARD BINDING - zonder reisverslag36 foto's105 foto's150 foto's195 foto's225 foto's300 foto's600 foto's
FOTOBOEKEN VLAKLIGGEND - zonder reisverslag36 foto's105 foto's150 foto's195 foto'sn.v.t.n.v.t.n.v.t.

(Swipe naar rechts en links om door de tabel te scrollen, of bekijk de volledige tabel op je desktop)

FOTOBOEKEN GEMAAKT IN DE ONTWERPSTIJL: MAGAZINE

alleen met reisverslag

24 blz.70 blz.100 blz.130 blz.150 blz.200 blz.400 blz.
FOTOBOEKEN STANDAARD BINDING - met reisverslag65 foto's190 foto's270 foto's350 foto's400 foto's540 foto's1075 foto's
FOTOBOEKEN VLAKLIGGEND - met reisverslag65 foto's190 foto's270 foto's350 foto'sn.v.t.n.v.t.n.v.t.

(Swipe naar rechts en links om door de tabel te scrollen, of bekijk de volledige tabel op je desktop)

BEKIJK HIER ALLE VOORBEELDFOTOBOEKEN
Scroll naar boven