FASTSTONE IMAGE VIEWER DEEL 1

SUPERSNEL FOTO'S SELECTEREN EN BEWERKEN

Er zijn tegenwoordig ontzettend verschillende programma’s en apps waar je foto’s mee kunt bewerken. Zelf maak ik naast betaalde professionele software al jaren gebruik van het programma FastStone Image Viewer. Het programma is gratis, makkelijk in gebruik en heeft een heleboel handige en slimme functies.

Ik zal niet alle functies uitleggen, maar hieronder een aantal handige tips en functionaliteiten die jij kunt gebruiken voor het ordenen, selecteren en bewerken van jouw (vakantie)foto’s.

Lees hieronder over het bewerken van foto’s met FastStone Image Viewer en het super makkelijk en snel selecteren van foto’s.
In deel 2 lees je over het aanpassen van de tijd van de foto’s en het supersnel herbenoemen van bestandsnamen/foto’s.

FASTSTONE IMAGE VIEWER

DOWNLOADEN EN INSTALLEREN

Download hier het gratis FastStone Image Viewer via de website van FastStone Image Viewer.

Het installeren van het programma gaat vrij makkelijk. Je hoeft alleen steeds op ‘volgende’ te klikken waarna je installatie vanzelf gaat.

Een uitgebreidere handleiding hoe je het programma installeert vind je hier.

Zodra je het programma geïnstalleerd hebt zie je waarschijnlijk erg kleine weergaves van je foto’s. Je kunt deze groter instellen (dat werkt een stuk prettiger):

Ga naar Instellingen > klik op Instellingen > Ga naar tabblad ‘miniatuurbrowser’ > Pas ‘Miniatuurgrootte’ aan naar ‘260×195’.

Bekijk hieronder een aantal superhandige functionaliteiten die ik stap voor stap zal uitleggen.

FASTSTONE IMAGE VIEWER

MAKKELIJK FOTO'S SELECTEREN

FastStone Image Viewer is supersnel in het laden van foto’s. Als je dubbelklikt op een foto en vervolgens met de pijltjes op je toetsenbord naar de volgende foto gaat heeft FastStone Image Viewer je volgende foto gelijk geladen. Bij het standaard foto-programma van Windows duurt het laden van een volgende foto vaak wel even, maar bij FastStone gaat dat supersnel!

Daarnaast wordt je foto in volledige schermweergave getoond. Met [Esc] wordt de volledige schermweergave beëindigd en zit je weer in het foto-overzicht.

Een andere super handige functionaliteit is het vergelijken van foto’s. Je selecteert dan 2, 3 of maximaal 4 afbeeldingen die op elkaar lijken. FastStone zet deze foto’s dan naast elkaar zodat je in 1 oogopslag een goed overzicht hebt en de mooiste uit kunt kiezen.

Dit werkt als volgt:

1. Selecteer de foto’s die je wilt vergelijken (maximaal 4, en houdt bij het selecteren de [Ctrl]-toets ingehouden).

2. Klik vervolgens op onderstaande knop (blauwe vierkantjes met boompje erin) om alle foto’s in het geheel te kunnen vergelijken.

Schermafbeelding hoe je 2 gelijkaardige foto's kunt bekijken

De geselecteerde foto’s verschijnen nu naast elkaar, maar wel op 100% ingezoomd.
Klik nu op het knopje naast 100%, zoals hieronder aangegeven.

Foto's vergelijken

Je ziet nu je geselecteerde foto’s volledig naast elkaar en kunt de foto’s goed vergelijken. Op deze manier kun je makkelijker een keuze maken welke foto je wilt behouden en in je fotoboek wilt opnemen, en welke foto(‘s) je wilt verwijderen.

FASTSTONE IMAGE VIEWER

FOTOS BEWERKEN

FastStone Image Viewer is geavanceerder dan veel andere gratis standaard bewerkingsprogramma’s. Als je dubbelklikt op een foto en vervolgens met je muis naar de bovenkant, zijkanten of onderkant van het beeld gaat verschijnen er verschillende menu’s.

Een van de handige bewerkingsopties vind je zowel aan de linker- als onderkant. Dit is de belichting die je kunt bewerken via ‘het zonnetje’. Deze optie geeft je de kans om onderbelichte of overbelichte foto’s te bewerken.

Schermafbeelding waar je instellingen voor onderbelichting kunt vinden

Als je een foto hebt waarin veel donkere onderdelen zitten, kan je deze donkere onderdelen lichter maken zonder dat de goed belichte delen ook lichter gemaakt worden. Je krijgt dan een foto die in het geheel goed belicht is.

Hieronder zie je het verschil tussen als je de foto in het geheel lichter maakt (meestal mogelijk met standaard bewerkingssoftware), of als je alleen de donkere onderdelen lichter maakt (mogelijk met FastStone Image Viewer).
Zoals je kunt zien bij de foto die met standaard software is bewerkt is, zijn de rotsen nu goed zichtbaar, maar valt de bodem van de canyon weg omdat deze nu te licht worden.
Bij de foto die met Faststone is bewerkt (meest rechtse foto) kun je ervoor zorgen dat alleen de donkere delen van de foto lichter gemaakt worden, op die manier blijft de bodem goed zichtbaar en is de hele foto goed belicht.

originele foto met goed belichte lucht maar donkere delen onderbelicht

Foto origineel
Donkere onderdelen zijn niet zichtbaar. Lichte onderdelen zijn wel zichtbaar.

bewerkte foto met standaardsoftware, lichte delen zijn overbelicht

Bewerkt met standaard software
Donkere onderdelen zijn goed zichtbaar. Lichte delen zijn niet zichtbaar.

zowel lichte als donkere delen zijn goed belicht na bewerking met FastStone Image Viewer

Foto bewerkt met FastStone 
Zowel donkere als lichte delen zijn goed zichtbaar.

Via het zonnetje kan je de onderbelichte (maar ook overbelichte) onderdelen bewerken.

Speel met het ‘schuifje’ van Onderbelichting om ervoor te zorgen dat de onderbelichte delen lichter gemaakt worden. Overdrijf niet, als je de de onderbelichte delen te licht maakt ziet het er nep uit.

Waar je onderbelichting kunt aanpassen

Zodra je op OK hebt geklikt en doorscrollt (of met pijltje naar rechts) naar de volgende/andere foto vraagt het programma of je de wijziging wilt opslaan.

Klik hier op ‘Ja’ en sla vervolgens op onder een andere naam, zodat de originele foto altijd behouden blijft.

Klik op opslaan

Ook kun je onder andere kleuren aanpassen en zijn er nog vele andere bewerkingsopties binnen FastStone. Hier geef ik nu verder geen uitleg over, maar kun je uiteraard zelf mee spelen en uitproberen. Sla in ieder geval je wijzigingen altijd op onder een andere naam zodat je altijd nog de originele foto hebt indien er iets niet goed is gegaan.

BEKIJK HIER ALLE VOORBEELDFOTOBOEKEN
Scroll naar boven