Keuzehulp bij het aanvragen van je fotoboek


 
Bij het samenstellen en bestellen van jouw leukste fotoboek kun je kiezen uit allerlei verschillende formaten, ontwerpstijlen, omslagen, en extra opties.

Weet je door de vele keuze niet meer wat je moet kiezen of twijfel je wat het beste bij jouw wensen past, lees dan hieronder een aantal tips.Lees het hele artikel of ga gelijk naar het onderwerp waar jij vragen over hebt.

Welk formaat kan ik het beste kiezen?
Hardcover of softcover?
Welke ontwerpstijl kies ik?
Welke binding kan ik het beste kiezen?
Hoeveel foto's passen er in een fotoboek?
Hoe krijg ik een mooie scheiding tussen verschillende bestemmingen die ik tijdens 1 reis bezocht heb?
Welke omslag kan ik het beste kiezen?
 

 

Welk formaat kan ik het beste kiezen?

Het formaat wat je het beste kunt kiezen hangt af van je budget en het soort foto’s dat je hebt gemaakt.

Het meest populaire formaat is de vierkant XL. In dit formaat komen zowel liggende als staande, als vierkante foto’s goed tot hun recht. Door het grote formaat worden de paginavullende foto’s echt groot afgedrukt, en zijn ook de foto’s die iets kleiner in het fotoboek komen nog steeds groot en goed zichtbaar.

Het Liggend L formaat is ook een erg populair formaat omdat in een liggend fotoboek vooral liggende foto’s goed tot hun recht komen, en de meeste mensen hun foto’s voornamelijk in de liggende stand fotograferen. Vooral bij reisfoto’s waarbij landschappen gefotografeerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondreis door Amerika waarbij je allemaal foto’s hebt gemaakt van de prachtige natuur in de Nationale Parken, of de safari die je in Afrika hebt gemaakt.

Een staand formaat is minder populair en voornamelijk geschikt als je veel foto’s in de portretstand hebt gemaakt. Vaak is dit zo als je portretfoto’s hebt gemaakt. Een nadeel van dit formaat vind ik dat het minder makkelijk open blijft liggen. Als je het boek open doet klapt het vanzelf weer dicht. Dit komt doordat het boek over de langste zijde is ingebonden.

Ik zal dus eigenlijk altijd adviseren om voor een vierkant of liggend fotoboek te gaan.


 
 

Hardcover of softcover?

In het advies voor een softcover of hardcover kan ik duidelijk zijn. Als je geen duidelijke of specifieke reden voor een softcover heb zal ik je altijd hardcover adviseren. Het geeft namelijk wat extra bescherming/stevigheid aan het binnenwerk en het voelt wat luxer aan.

Een softcover is uiteraard mogelijk, maar de omslag is wel wat kwetsbaarder, het boek blijft na het openen sneller open staan (doordat je de omslag open moet vouwen), maar tijdens het bladeren is het boek juist weer moeilijker open te houden. Daarnaast is het papier in een softcover fotoboek ook iets dunner dan het papier in een fotoboek met hardcover.
Een hardcover omslag is een paar euro duurder maar de extra investering wat mij betreft zeker waard.


 
 

Welke ontwerpstijl kies ik?

Er zijn 3 verschillende ontwerpstijlen.

Bij de unieke ontwerpstijl wordt het fotoboek opgemaakt op een speelse manier; met kaders, frames, stempels op de achtergrond, en foto’s die schuin in het boek geplaatst worden. Bij deze stijl neemt de achtergrond een groter gedeelte in van de pagina waardoor de foto’s relatief wat kleiner worden weergeven dan bij de moderne stijl. De unieke ontwerpstijl vind je nergens anders dus je hebt wel echt iets unieks.
Bekijk hier een voorbeeld van de unieke ontwerpstijl.
 
 
 
 
Bij de moderne ontwerpstijl worden de fotoboeken op een strakke manier opgemaakt. Bij deze stijl kunnen er ook statistieken in je fotoboek verwerkt worden. Daarnaast zal de eventuele tekst/reisverslag op een chique manier in het boek geplaatst worden waardoor je fotoboek eruit zal zien alsof je deze in een boekenwinkel gekocht hebt.
Bij de moderne stijl zal de achtergrond een minder prominente rol spelen en wordt optimaal gebruik gemaakt van alle beschikbare ruimte waardoor de foto’s over het algemeen wat groter in het boek geplaatst worden.
Bekijk hier een voorbeeld van de moderne ontwerpstijl.
 

 
 
 
Bij de standaard ontwerpstijl kunnen geen reisverslag/tekst of eventuele statistieken verwerkt worden, maar worden wel alle foto's extra groot (in de meeste gevallen zelfs paginavullend) weergegeven. Wat er onder andere voor zorgt dat je al gauw een lekker dik boek krijgt tegen een voordelig tarief.
Bekijk hier een voorbeeld van de standaard ontwerpstijl.
 

 
 
 

Welke binding kan ik het beste kiezen?

De fotoboeken zijn verkrijgbaar met een vlakliggende binding of een standaard binding.

Bij fotoboeken met een vlakliggende binding zijn de pagina’s helemaal vlak als het boek open ligt. Er valt niets weg van de foto weg in de binding. Fotoboeken met vlakliggende binding worden standaard geleverd met 360 grams dik fotopapier wat zorgt voor een luxe uitstraling.
 
 
 
 
Fotoboeken met een standaard binding hebben een binding zoals je van een normaal boek gewend bent. Als je het fotoboek open legt zijn de twee tegenover elkaar liggende pagina’s niet helemaal vlak maar staan ze een beetje bol. Fotoboeken met een standaard binding worden doorgaans geleverd met 200 grams dik papier.
 
 
 
 

Binding kiezen op basis van de gekozen ontwerpstijl

Als je kiest voor de unieke ontwerpstijl, die opgemaakt wordt op een speelse manier dan heeft een vlakliggende binding weinig toegevoegde waarde. Natuurlijk is het mooi om een fotoboek met echt fotopapier en een vlakliggende binding te hebben, maar bij de unieke ontwerpstijl worden foto’s nooit (met uitzondering van panoramafoto’s) over de binding heen opgemaakt. Een foto wordt dus altijd maar óf op de linker- óf de rechterpagina geplaatst en niet vergroot tot over 2 pagina’s. Er zal dus nooit iets wegvallen in de binding van het fotoboek.

Als je kiest voor de moderne ontwerpstijl worden foto’s soms wel over de binding heen opgemaakt. Dus dan wordt een foto bijvoorbeeld op de linkerpagina geplaatst, maar loopt deze nog (gedeeltelijk) door over de rechterpagina. In dat geval heeft een vlakliggende binding wel toegevoegde waarde, de gehele foto wordt dan weergegeven en er valt daardoor niets weg van de foto. Ondanks dat een vlakliggende binding wel mooi is bij deze stijl is het zeker niet een vereiste, ik zorg er namelijk altijd voor dat er geen belangrijke dingen (hoofdonderwerpen en gezichten) wegvallen in de binding. Dus ook bij deze stijl kun je zeker gewoon voor een standaard binding kiezen.

Bij de standaard ontwerpstijl wordt nooit een foto over de binding heen geplaatst, daardoor heeft een vlakliggende binding ook niet veel toegevoegde waarde.


Binding kiezen op basis van het aantal foto's dat je in het fotoboek wilt opnemen

Daarnaast kan het aantal foto’s dat in het fotoboek verwerkt moeten worden ook een rol spelen bij de keuze of je het beste voor een vlakliggende of standaard binding kunt gaan.

In een vlakliggend fotoboek kunnen namelijk minder foto’s opgenomen worden dan in een fotoboek met standaard binding. Een vlakliggend fotoboek heeft, afhankelijk van het formaat maximaal 98 of 114 pagina’s. Een fotoboek met standaard binding kan tot 400 pagina’s uitgebreid worden. Heb je dus veel foto’s en zou je alles graag in 1 boek verwerkt willen hebben dan kan je het beste kiezen voor een fotoboek met standaard binding. Verderop in dit artikel lees je meer over het aantal foto’s dat in 1 boek past.


Binding kiezen op basis van je extra opties

Verder zijn er ook een aantal extra opties die afhankelijk zijn van het soort fotoboek. Zo kan er op de omslag alleen voor goud/zilver/foliedruk gekozen worden als je voor een vlakliggend fotoboek kiest, net als een luxe bewaarbox. Dit is niet mogelijk bij een fotoboek met vlakliggende binding.
Wil je liever een fotoboek met een leren of linnen omslag of een leeslint, kies dan voor een fotoboek met standaard binding. 
 

Hoeveel foto's passen er in een fotoboek?

Het maximum aantal foto’s hangt af van de binding van je fotoboek, welke ontwerpstijl en welk formaat je wilt, en of er een (reis)verslag in het fotoboek moet worden opgenomen.
 
 

Maximum foto’s afhankelijk van de binding die je kiest

In vlakliggende fotoboeken kunnen minder foto’s verwerkt worden dan in fotoboeken met een standaard binding. Dit komt doordat er een maximum aantal pagina’s geldt voor de vlakliggende fotoboeken. Deze kunnen afhankelijk van het formaat uitgebreid worden tot maximaal 98 of 114 pagina’s.
Fotoboeken met een standaard binding kunnen uitgebreid worden tot zelfs 800(!) pagina’s. En hoe meer pagina’s hoe meer foto’s er in het boek kunnen worden opgenomen. Ik vind zelf echter dat de grens wel ligt bij 400 pagina’s. Als het fotoboek nóg dikker wordt dan is het niet fijn meer om door te bladeren en is het ook niet leuk meer om het boek aan anderen te laten zien. Wie gaat er nu even op z’n gemak door een dikke bijbel aan foto’s bladeren?
Mocht je écht meer dan 400 pagina’s nodig hebben dan adviseer ik altijd om de foto’s te verdelen over 2 boeken.
 
 

Maximum foto’s afhankelijk van de gekozen ontwerpstijl

Bij de moderne en unieke ontwerpstijl is er veel variatie tussen de verschillende layouts maar worden gemiddeld zo’n 6 à 7 foto’s op 1 spread (2 tegenover elkaar liggende pagina’s) geplaatst. Dit betekent dat er gemiddeld per pagina 3 tot 3,5 foto geplaatst wordt. De ene keer zal een foto paginavullend in het boek komen en de andere keer zullen er bijvoorbeeld 10 foto’s op 1 spread komen.

Bij de standaard ontwerpstijl kunnen geen reisverslag/tekst of eventuele statistieken verwerkt worden, maar worden wel alle foto’s extra groot (in de meeste gevallen zelfs paginavullend) weergegeven. Het gemiddeld per spread ligt bij deze stijl op 2,5 foto.
Bij deze stijl kunnen er dus in totaal minder foto’s in het boek omdat je eerder het maximaal aantal pagina’s bereikt hebt.
 
 

Maximum foto’s op basis van eventuele tekst

Zoals je zult begrijpen neemt tekst ook ruimte in in een fotoboek. Ruimte die anders gevuld zou worden met een foto. Dit betekent dat er gemiddeld dus minder foto’s op 1 spread passen en jouw totale aantal foto’s dus over meer pagina’s verdeeld zullen worden en het boek dus dikker zal worden.

Bekijk hier een handig overzicht die enige richtlijn geeft hoeveel foto's er in een fotoboek past met een bepaald aantal pagina's.
 

 
 
 

Hoe krijg ik een mooie scheiding tussen verschillende bestemmingen?

Heb je in 1 reis meerdere landen bezocht, dan kun je ervoor kiezen om de foto’s van elk land in een apart boek te laten verwerken. Maar naast het feit dat je dan een stuk duurder uit bent is het natuurlijk ook gewoon mooier als alle foto’s van 1 reis in 1 boek zitten. Om toch een scheiding tussen de verschillende landen aan te brengen kan je aan het begin van elk land een landenoverzicht laten plaatsen.
 
 
 
 
Op het landenoverzicht is ruimte om informatie over het land op te nemen of om zelf een introductie of samenvatting van je reis te schrijven. Leuk om je fotoboek of een nieuw deel van je reis mee te beginnen en je fotoboek is op deze manier gelijk voorzien van een overzichtelijke routekaart!

Naast de routekaart en tekst staan er allerlei statistieken op vermeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld datum, weersomstandigheden, afgelegde afstand (of afstand vergeleken met thuis), het hoogste punt, tijdsverschil, transportmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt, de highlight van je trip, etc.
Genoemde statistieken zijn ter indicatie, indien je andere statistieken wilt opnemen in het landenoverzicht informeer dan even naar de mogelijkheden, de kans is groot dat ik een passend icoontje heb.


 
 

Welke omslag kan ik het beste kiezen?

Persoonlijk vind ik het altijd mooi als de omslag van het fotoboek goed bij de stijl van het binnenwerk past en er dus 1 lijn door het hele boek wordt aangehouden. Hieronder tref je een overzicht aan met welke omslagen het beste passen bij de verschillende ontwerpstijlen.

Het is uiteraard niet verplicht, en je mag gerust een omslag kiezen die volgens onderstaande tabel minder goed zou matchen bij de gekozen ontwerpstijl. Maar onderstaande kan je wel aanhouden als wat ik zou adviseren.
 

 
 

 
Tegen welke vragen/twijfels of dilemma's loop jij aan bij het maken van jouw keuzes?
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *