Supersnel selecteren van foto's met FastStone

 

 
Het maken van een selectie is met de vele foto's die we maken vaak een enorme klus. Een handig programma die je hierbij kan helpen is FastStone Image Viewer.

Het programma is gratis, makkelijk in gebruik en heeft een heleboel handige en slimme functies; niet alleen voor het bewerken maar ook voor het sorteren, herbenoemen etc. van je foto's!.


Mocht je met meerdere camera's of reisgenoten foto's gemaakt hebben, dan is de kans aanwezig dat alle foto's door elkaar te komen staan en dit het selecteren een stuk lastiger maakt. Je kunt in dat geval het tijdstip waarop de foto gemaakt is, aanpassen naar het juiste tijdstip zodat je de foto's vervolgens met een paar muisklikken in de juiste volgorde kunt zetten. Hier lees je over het aanpassen van de tijd van de foto's en het herbenoemen van bestandsnamen/foto's.
 

 

Downloaden en installeren FastStone Image Viewer

Download hier gelijk FastStone Image Viewer of download het programma via de website van FastStone Image Viewer.

Het installeren van het programma gaat vrij makkelijk. Je hoeft alleen steeds op ‘volgende’ te klikken waarna je installatie vanzelf gaat.
Een uitgebreidere handleiding hoe je het programma installeert vind je hier.

Zodra je het programma geïnstalleerd hebt zie je waarschijnlijk erg kleine weergaves van je foto’s. Je kunt deze groter instellen (dat werkt een stuk prettiger), op de volgende manier:
Ga naar Instellingen > klik op Instellingen > Ga naar tabblad ‘miniatuurbrowser’ > Pas ‘Miniatuurgrootte’ aan naar ‘260x195’.

Bekijk hieronder een aantal superhandige functionaliteiten die ik stap voor stap zal uitleggen.


 
 

Makkelijk foto's selecteren

FastStone Image Viewer is supersnel in het laden van foto’s. Als je dubbelklikt op een foto en vervolgens met de pijltjes op je toetsenbord naar de volgende foto gaat heeft FastStone Image Viewer je volgende foto gelijk geladen. Bij het standaard foto-programma van Windows duurt het laden van een volgende foto vaak wel even, maar bij FastStone gaat dat supersnel!

Daarnaast wordt je foto in volledige schermweergave getoond. Met [Esc] wordt de volledige schermweergave beëindigd en zit je weer in het foto-overzicht.

Een andere super handige functionaliteit is het vergelijken van foto’s. Je selecteert dan 2, 3 of maximaal 4 afbeeldingen die op elkaar lijken. FastStone zet deze foto’s dan naast elkaar zodat je in 1 oogopslag een goed overzicht hebt en de mooiste uit kunt kiezen.

Dit werkt als volgt:

1. Selecteer de foto’s die je wilt vergelijken (maximaal 4, en houdt bij het selecteren de [Ctrl]-toets ingehouden).
2. Klik vervolgens op onderstaande knop (blauwe vierkantjes met boompje erin) om alle foto’s in het geheel te kunnen vergelijken.
 
 
 
 
De geselecteerde foto's verschijnen nu naast elkaar, maar wel op 100% ingezoomd.
Klik nu op het knopje naast 100%, zoals hieronder aangegeven.
 
 
 
 
Je ziet nu je geselecteerde foto's volledig naast elkaar en kunt de foto's goed vergelijken. Op deze manier kun je makkelijker een keuze maken welke foto je wilt behouden en in je fotoboek wilt opnemen, en welke foto('s) je wilt verwijderen.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *