Panoramafoto's maken


 
Een fotoboek is altijd mooi als er door het hele boek 1 lijn wordt aangehouden qua opmaak het hele foto is maar qua opmaak veel afwisseling.
Een leuke afwisseling op de vele ‘normale’ foto’s is de panoramafoto. Een panoramafoto wordt vaak gemaakt van een indrukwekkend landschap of om een goed beeld te geven van een omgeving.
Maar hoe maak je nou een panoramafoto? Je leest het hier, inclusief een aantal handige en creatieve tips!
 

 

Hoe maak je een panoramafoto?

Met je digitale camera kun je meerdere foto’s maken die elkaar overlappen, deze kun je naderhand met bewerkingssoftware tot één beeld samenvoegen. Voor de meeste mensen is dit echter te ingewikkeld of te veel werk, daarom is er nog een andere mogelijkheid.

Tegenwoordig bieden ook de meeste telefoons de mogelijkheid om direct vanuit de camera van je telefoon een panoramafoto te maken. In de panoramastand maakt de camera continu foto’s en plakt deze automatisch al aan elkaar.
Omdat je camera al het moeilijke werk voor jou doet zou iedereen een panoramafoto moeten kunnen maken (indien je over een telefoon met camera met panoramastand beschikt).
 

 

Instellen van je telefooncamera

Een panorama foto maken met je iphone is erg simpel. Er zit op de iphone namelijk een speciale panoramastand. Als je naar de camera gaat, kan je kiezen uit verschillende functies. Zo kan je een foto maken, een video maken en één van de opties is ‘pano’ of 'panorama' (afhankelijk van welk model iPhone).

Hetzelfde geldt voor het maken van een panoramafoto met je Android telefoon. Als je naar je camera gaat kan je deze op de stand Panorama zetten. In sommige gevallen moet je hiervoor naar het tandwieltje gaan, en in sommige gevallen kan je op je scherm naar links of naar rechts swipen om tussen de verschillende functies te schakelen.

Zodra je je telefoon op de panoramastand hebt gezet kan het maken van een panoramafoto beginnen.
 

 

Tips bij het maken van je panoramafoto

1. Neem je panoramafoto in de portretstand (rechtopstaand)
Hierdoor wordt de foto hoger en neem je meer van de lucht en voorgrond mee dan wanneer je je telefoon dwars houdt.
 

 
 

 
 

 
2. Zoek een mooie locatie
Het belangrijkste bij het maken van een panoramafoto is dat je een mooie locatie vindt waar over de gehele breedte van de foto interessante elementen zijn, waarbij de voornaamste aandacht uitgaat naar het midden van de foto. Bedenk ook tot hoever je de foto wilt door laten lopen. Je kunt een heel rondje draaien maar als er achter je weinig interessants is of allemaal andere toeristen staan dan heeft dat natuurlijk geen zin.
 

 
3. Neem een stabiele houding aan
Ga met je benen wat uit elkaar staan zodat je stevig staat. Als je je armen tegen de zijkanten van je lichaam houdt heb je nog een iets stabielere houding voor je telefoon.
 

 
4. Een rechte horizon
Zorg dat je de horizon in je foto recht houdt. Als je de telefoon tijdens het draaien te veel op en neer beweegt/kantelt zie je dat de telefoon soms delen van de onderkant mist (of zwart zijn) en soms delen van de bovenkant. Je camera geeft hiervoor wel een richtlijn aan.
 

 
5. 2 keer dezelfde persoon in 1 panorama foto
Soms geeft het een erg grappig effect als 2x dezelfde persoon op 1 foto staat, bijvoorbeeld zowel links als rechts op de foto.
Begin met het maken van de panoramafoto. Zodra je voorbij de persoon bent gedraaid pauzeer jij even met het maken van de panoramafoto. Je staat gewoon stil en wacht even. Op dit moment stapt de persoon achter jou langs de andere kant de foto in. Vanaf dan ga je weer verder met het maken van de panoramafoto en draai je opnieuw voorbij de persoon. Hij/zij staat nu zowel links als rechts op de foto!
Bekijk hier een uitgebreidere uitleg.
 

 
6. Van de zon af, of naar de zon toe draaien
Houdt op een zonnige dag rekening met waar de zon staat en waar je je panoramafoto begint (of je van de zon af draait, of naar de zon toe draait). Als je begint bij de zon zal de camera veel licht meten, hoe verder je van de zon weg draait hoe donkerder de foto zal worden. Veel delen zullen zelfs te donker (onderbelicht) zijn.
Als je eindigt met de zon en dus naar de zon toe draait, dan zal de camera minder licht meten en hoe dichter je bij de zon komt de foto juist te licht worden (overbelicht).

Maak daarom altijd een panoramafoto van zowel links naar rechts, als van rechts naar links. Je kunt op die manier altijd achteraf kijken welke foto het mooist is geworden.
 

 
 

 
 

 
Heb jij al geëxperimenteerd met het maken van panoramafoto's?
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *