Verbeter de kwaliteit van je foto's


 
De basis van een mooi fotoboek begint bij de door jou gemaakte foto’s. Foto’s die te klein zijn kunnen óf maar heel klein in het fotoboek worden weergegeven, of worden erg korrelig in het fotoboek afgedrukt.
Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw foto's de beste kwaliteit hebben.
 

 

Foto zelf beoordelen

Naast het formaat van de foto is natuurlijk ook van belang dat de foto scherp is. Een foto die niet scherp is doordat er bewogen is tijdens het maken van de foto is meestal niet geschikt om in het fotoboek te plaatsen. Deze foto zal de aandacht trekken en afleiden van alle andere foto’s die wél scherp zijn.
Of een foto scherp is kan je in de meeste gevallen zelf beoordelen vanaf je telefoon, maar beter nog vanaf je computer waar je de foto in het groot kunt bekijken..

tip: gebruik FastStone Image Viewer om snel door je foto's te bladeren en ze op volledig beeldschermgrootte te kunnen bekijken. Meer informatie vind je hier.


 
 

Camera goed instellen

Het is erg belangrijk om je camera en telefooncamera goed in te stellen.
Op je telefoon doe je dit door naar de camera(app) te gaan en te klikken op het tandwieltje. Zorg ervoor dat de fotogrootte op de maximale grootte wordt ingesteld, tegenwoordig is de resolutie vaak ongeveer 4000x3000 pixels.
Vergeet ook niet om de fotogrootte van je frontcamera in te stellen op de maximale grootte, zo weet je zeker dat je selfies ook groot genoeg zijn om in een fotoboek verwerkt te worden.

Op je spiegelreflex of compactcamera zit altijd een menu of instellingen-knop waar je de grootte van je foto’s aan kunt passen. Omdat er zoveel verschillende merken en types camera’s zijn ga ik daar in dit artikel niet verder op in.


 
 

Niet te ver inzoomen

Pas op met het inzoomen van je foto. Indien je foto’s maakt met je telefoon of digitale camera gaat inzoomen vaak ten koste van de kwaliteit van je foto. Je digitale camera en telefoon maken namelijk gebruik van digitale zoom. Bij digitale zoom wordt het beeld slechts dichterbij gehaald. Hoe meer je inzoomt, hoe slechter de beeldkwaliteit wordt. In feite maakt jouw camera/telefoon een foto, snijdt het ingezoomde stuk uit en vergroot deze. Je blaast dan de pixels op waardoor de foto onscherp wordt.

Een spiegelreflex (en sommige digitale compactcamera’s) hebben optische zoom, daarbij zorgt de lens voor de vergroting van het beeld en vindt er geen kwaliteitsverlies plaats. Bij optische zoom wordt het beeld vergroot en zal de resolutie en scherpte van het beeld goed blijven.
Het is een wat technisch verhaal, maar in het kort komt het er gewoon op neer dat indien je foto’s maakt met je telefoon je beter niet in kunt zoomen, het is verstandiger om later eventueel via de computer in te zoomen. Hetzelfde geldt voor foto’s die je met een digitale camera maakt die alleen digitale zoom heeft.

Of jouw camera digitale en/of optische zoom heeft kan je soms terugvinden op jouw camera zelf of in de handleiding. Je kunt natuurlijk ook jouw type camera googelen en deze informatie online opzoeken.


 
 

Foto's via WhatsApp

Tegenwoordig worden ook veel foto’s via Whatsapp verstuurd en verzameld. Zeker als je met meerdere mensen op vakantie bent geweest. Het lijkt dan zo gemakkelijk om de gemaakte foto’s even via Whatsapp te versturen/ op te vragen, maar doe dit niet.
Whatsapp verkleind namelijk jouw foto’s waardoor de naast de afmeting ook de kwaliteit van de foto heel erg achteruit gaat. Het beste kun je aan je reisgenoot vragen of hij/zij de gemaakte foto’s per mail wil toesturen.

Foto’s die je via Whatsapp hebt ontvangen hebben vaak een bestandsnaam die lijkt op: IMG-20200412-WA0002

Bekijk hieronder het verschil tussen de twee foto's. Omdat de foto's hieronder in het klein zijn weergegeven kun je het verschil in kwaliteit niet zien, maar in het fotoboek zie je wel groot verschil. In de beschrijving onder de foto's kun je goed zien dat zodra de foto verstuurd wordt via Whatsapp de afmeting en de grootte heel erg verkleind wordt.
Hoe meer pixels en hoe meer MB's een foto groot is, hoe geschikter de foto voor het fotoboek is.
 
 
 
 

Afmeting van je foto's controleren

Foto’s die je al gemaakt hebt kun je natuurlijk niet meer instellen of veranderen qua kwaliteit, maar als je wilt controleren of jouw foto’s groot genoeg zijn om in een fotoboek op te nemen, dan kun je dit op de volgende 2 manieren doen

1. Via FastStone Image Viewer (snelste manier)
2. Via Windows Verkenner

Lees hier hoe je het gratis programma FastStone Image Viewer installeert.
 
 
Afmetingen controleren via FastStone Image Viewer
Open FastStone Image en ga naar de map waarin jouw foto’s staan die in het fotoboek moeten komen.

Sorteer vervolgens op Formaat
 
 
 
 
Alle foto’s worden nu gesorteerd op afmeting. De kleinste foto’s worden bovenaan geplaatst, hoe verder je naar onderen scrollt hoe groter de foto’s worden en hoe geschikter ze zijn om in het fotoboek te plaatsen.
De afmetingen van de foto's kan je terugvinden onder elke miniatuurweergave (zie hieronder in het rood gearceerd)
Foto’s kleiner dan 1200x1600 zijn over het algemeen minder geschikt om in het fotoboek op te nemen of zullen alleen in het klein weergegeven worden.
 
 
 
 

Afmetingen controleren via Windows Verkenner
Ga via Windows Verkenner naar de map waarin jouw foto’s staan die in het fotoboek moeten komen.
Groepeer vervolgens op afmeting.

Je doet dit als volgt:

1. Ga naar het tabblad Beeld
2. Klik op 'Groeperen op'
3. Klik op 'Afmetingen'

 
 
 
 
De afbeeldingen met dezelfde afmetingen zijn nu allemaal bij elkaar geplaatst en je ziet nu boven elke 'groep' de afmeting staan.
Sorteer vervolgens op afmeting.

Je doet dit als volgt:
1. Ga opnieuw naar het tabblad Beeld
2. Klik op 'Sorteren op'
3. Klik op 'Afmetingen'

 
 
 
 
 
 
Alle groepen zijn nu van klein naar groot, of van groot naar klein gesorteerd (afhankelijk of je gesorteerd hebt op 'oplopend op' of 'aflopend op').
De afmetingen van de foto's kan je terugvinden boven elke groep (zie hierboven in het rood gearceerd).

Op deze manier kun je supersnel zien of jouw foto's geschikt zijn om in het fotoboek op te nemen.
Foto’s kleiner dan 1200x1600 zijn over het algemeen minder geschikt om in het fotoboek op te nemen of zullen alleen in het klein weergegeven worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *