Supersnel selecteren en het bewerken van foto's - FastStone Image Viewer deel 2

 

 
Er zijn tegenwoordig ontzettend verschillende programma’s en apps waar je foto’s mee kunt bewerken. Zelf maak ik naast betaalde software al jaren gebruik van het programma FastStone Image Viewer. Het programma is gratis, makkelijk in gebruik en heeft een heleboel handige en slimme functies.

Ik zal niet functies uitleggen, maar hieronder een aantal handige tips en functionaliteiten die jij kunt gebruiken voor het ordenen, selecteren en bewerken van jouw (vakantie)foto’s.


Lees hieronder over het bewerken van foto's met FastStone Image Viewer en het super makkelijk en snel selecteren van foto's. In deel 1 lees je over het aanpassen van de tijd van de foto's en het supersnel herbenoemen van bestandsnamen/foto's.
 

 

Downloaden en installeren FastStone Image Viewer

Download hier gelijk FastStone Image Viewer of download het programma via de website van FastStone Image Viewer.

Het installeren van het programma gaat vrij makkelijk. Je hoeft alleen steeds op ‘volgende’ te klikken waarna je installatie vanzelf gaat.
Een uitgebreidere handleiding hoe je het programma installeert vind je hier.

Zodra je het programma geïnstalleerd hebt zie je waarschijnlijk erg kleine weergaves van je foto’s. Je kunt deze groter instellen (dat werkt een stuk prettiger), op de volgende manier:
Ga naar Instellingen > klik op Instellingen > Ga naar tabblad ‘miniatuurbrowser’ > Pas ‘Miniatuurgrootte’ aan naar ‘260x195’.

Bekijk hieronder een aantal superhandige functionaliteiten die ik stap voor stap zal uitleggen.


 
 

Makkelijk foto's selecteren

FastStone Image Viewer is supersnel in het laden van foto’s. Als je dubbelklikt op een foto en vervolgens met de pijltjes op je toetsenbord naar de volgende foto gaat heeft FastStone Image Viewer je volgende foto gelijk geladen. Bij het standaard foto-programma van Windows duurt het laden van een volgende foto vaak wel even, maar bij FastStone gaat dat supersnel!

Daarnaast wordt je foto in volledige schermweergave getoond. Met [Esc] wordt de volledige schermweergave beëindigd en zit je weer in het foto-overzicht.

Een andere super handige functionaliteit is het vergelijken van foto’s. Je selecteert dan 2, 3 of maximaal 4 afbeeldingen die op elkaar lijken. FastStone zet deze foto’s dan naast elkaar zodat je in 1 oogopslag een goed overzicht hebt en de mooiste uit kunt kiezen.

Dit werkt als volgt:

1. Selecteer de foto’s die je wilt vergelijken (maximaal 4, en houdt bij het selecteren de [Ctrl]-toets ingehouden).
2. Klik vervolgens op onderstaande knop (blauwe vierkantjes met boompje erin) om alle foto’s in het geheel te kunnen vergelijken.
 
 
 
 
De geselecteerde foto's verschijnen nu naast elkaar, maar wel op 100% ingezoomd.
Klik nu op het knopje naast 100%, zoals hieronder aangegeven.
 
 
 
 
Je ziet nu je geselecteerde foto's volledig naast elkaar en kunt de foto's goed vergelijken. Op deze manier kun je makkelijker een keuze maken welke foto je wilt behouden en in je fotoboek wilt opnemen, en welke foto('s) je wilt verwijderen.


 
 

Foto's bewerken met FastStone Image Viewer

FastStone Image Viewer is geavanceerder dan veel gratis standaard bewerkingsprogramma’s. Als je dubbelklikt op een foto en vervolgens met je muis naar de bovenkant, zijkanten of onderkant van het beeld gaat verschijnen er verschillende menu’s.

Een van de handige bewerkingsopties vind je zowel aan de linker- als onderkant. Dit is de belichting die je kunt bewerken via ‘het zonnetje’. Deze optie geeft je de kans om onderbelichte of overbelichte foto’s te bewerken.
 
 
 
 
Als je een foto hebt waarin veel donkere onderdelen zitten, kan je deze donkere onderdelen lichter maken zonder dat de de goed belichte delen ook lichter maakt. Je krijgt dan een foto die in het geheel goed belicht is.

Hieronder zie je het verschil tussen als je de foto in het geheel lichter maakt (meestal mogelijk met standaard bewerkingssoftware), of als je alleen de donkere onderdelen lichter maakt (mogelijk met FastStone Image Viewer).
Zoals je kunt zien bij de foto die met standaard software is bewerkt is, zijn de bomen nu goed zichtbaar, maar valt de helft van de waterval weg omdat deze nu te licht worden.
Bij de foto die met Faststone is bewerkt kun je ervoor zorgen dat alleen de donkere delen van de foto lichter gemaakt worden, op die manier blijft de waterval zichtbaar en is de hele foto goed belicht.

 
 
 
 
 
 
 
 
Via het zonnetje kan je de onderbelichte (maar ook overbelichte) onderdelen bewerken.
 
 
 
 
Speel met het 'schuifje' van onderbelichting om ervoor te zorgen dat de onderbelichte delen lichter gemaakt worden. Overdrijf niet, als je de de onderbelichte delen te licht maakt ziet het er nep uit.
 
 
 
 
Zodra je op OK hebt geklikt en doorscrolt naar de volgende/andere foto vraagt het programma of je de wijziging wilt opslaan.
Klik hier op 'Ja' en sla vervolgens op onder een andere naam, zodat de originele foto altijd behouden blijft.
 
 
 
 
Ook kun je onder andere kleuren aanpassen en zijn er nog vele andere bewerkingsopties binnen FastStone. Hier geef ik nu verder geen uitleg over, maar kun je uiteraard zelf mee spelen en uitproberen. Sla in ieder geval je wijzigingen altijd op onder een andere naam zodat je altijd nog de originele foto hebt indien er iets niet goed is gegaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *